• My Bookmakers
 • Bookmaker bonussen - waar zijn de Belgische bonussen?
Bookmaker bonussen verdwenen
Article

Bookmaker bonussen - waar zijn de Belgische bonussen?

8 april 2021

Even traditioneel als de bookmakers zelf, zijn de klassieke bookmaker bonussen. Zo heb je de zeer populaire welkomstbonussen, stortingsbonussen of free bets. Maar de Belgische spelers hebben vast al opgemerkt dat de bookmakers ze niet meer aanbieden in België. Maar hoe komt dat? Was dit altijd al zo? Het antwoord en de uitleg waarom, zal je hieronder terugvinden.

De klassieke bookmaker bonussen

Wat zijn bookmaker bonussen?

Bonussen zijn al jaren de traditionele promotionele actie van de bookmakers aan hun spelers. Als een speler een minimum voorwaarde vervult, zichzelf registreren bij de bookmaker of een bepaalde geldsom storten op hun account, dan zal die speler daarvoor een extra beloning ontvangen van de bookmaker. Deze beloning komt in de vorm van een bonus op het account van de speler.

Je wordt als speler dus extra beloond voor jouw activiteiten bij de bookmakers. Bonussen geven de spelers dus extra waarde om mee te spelen en bij bepaalde bonussen krijg je zelfs de kans om gratis mee te spelen. Het is dus geen wonder dat dit heel wat enthousiasme bij de spelers opwekt. Het aantal verschillende soorten bonussen is gevarieerd en iedere bookmaker heeft een verschillend bonusaanbod. Vandaar dat het bonusaanbod vaak een beslissende factor is voor sommige spelers om juist wel of niet voor een bepaalde bookmaker te kiezen.

Kopie von Ohne Titel 3

Iedere bookmaker heeft zijn eigen bonus en promotie aanbod.

Hoe werken bookmaker bonussen?

Er zijn dus heel wat verschillende soorten bookmaker bonussen en ze zijn verbonden aan verschillende voorwaarden. Die voorwaarden worden bepaald worden door de bookmakers. Die kunnen heel eenvoudig en gratis zijn zoals jezelf registreren bij de bookmaker. Andere zijn meer ingewikkeld en vereisen een geldstorting op jouw account. Hieronder zal je een klein overzicht terugvinden van de meest populaire bonussen.

💡 De meest populaire bookmaker bonussen

De welkomstbonus is de meest klassieke bonus. Nieuwe spelers die zich registreren bij een bookmaker ontvangen een bonus om hen te verwelkomen bij de bookmaker. Die welkomstbonus kan één of meerdere verschillende bonussen bevatten die hieronder weergegeven zijn. Een interessante welkomstbonus is vaak een belangrijke factor in de bookmaker keuze van de spelers.

 • De Stortingsbonus
  Wanneer een spelers geld stort op zijn of haar account, dan wordt er een extra bonuspercentage toegevoegd op het account van de speler. Deze bonus is heel populair als welkomstbonus. Spelers ontvangen gratis speelgeld omdat ze voor het eerst gestort hebben bij hen. Er bestaat ook een reload bonus, dit is in principe dezelfde bonus maar is voor bestaande spelers die opnieuw geld storten.
 • Free bet bonus
  Dit zijn in principe gratis weddenschappen die aangeboden worden aan de spelers. Ofwel in de vorm van vouchers met een waarde van €5 of €10 euro die ze dan kunnen inzetten op weddenschappen. De andere vorm is gratis speelkrediet. Opnieuw kan je kiezen om dit gratis geld in te zetten op weddenschappen, maar je kan zelf de waarde bepalen.
 • No Deposit Bonus
  De bonus zonder storten, waarschijnlijk de meest populaire sportwedden bonus. Voor deze bonus moet je jezelf enkel registreren bij de bookmaker. Geld storten is niet nodig. Je ontvangt dan free bets (zie hierboven) waarmee je dus gratis kan spelen bij de bookmaker. Zonder dat je ooit je eigen geld moest riskeren.
 • Risk-free bets
  Je ontvangt risicoloze weddenschappen. Je krijgt de optie om enkele weddenschappen te laten verzekeren. Dat wil zeggen dat als je jouw weddenschap verliest, je jouw verloren geld terugkrijgt op jouw account. Ofwel in de vorm van een free bet (risk-free bet) ofwel in cash geld (cashback bonus).
 • De mobile bonus
  Dit is een kleine extra bonus die wordt uitgereikt aan spelers die voor het eerst geld storten bij de bookmaker via een mobiel toestel. Meestal is de bonus dan een stortingsbonus of free bets.
 • Vriendenbonus
  Dit is een bonus die je als speler krijgt wanneer een nieuwe speler zich aansluit bij de bookmaker met jou als referentie. De exacte bonus die je hiervoor krijgt is afhankelijk van de bookmaker.

Extra voorwaarden

Deze bookmaker bonussen zijn vaak verbonden aan extra voorwaarden. Zo moet je de bonus in sommige gevallen vrijspelen. Je hebt geld gestort dus je krijgt de optie tot een welkomstbonus. Vaak moet je dan minimum x aantal keer inzetten of voor een bepaald bedrag inzetten binnen een bepaalde periode. Als je die voorwaarden vervult, ontvang je de volledige bonus op jouw account.

De reden voor deze extra voorwaarden is om te voorkomen dat spelers gewoon van bookmaker naar bookmaker gaan. De bonus pakken, daarmee spelen en nooit meer terugkeren naar die bookmaker. Daarom moet je jouw bonus vrijspelen. Om te oordelen of een bepaalde bonus de moeite waard is, controleer je dus altijd best hoe eenvoudig of onrealistisch het is om die bonus vrij te spelen.

Nederlandse bookmakers 1

Het vrijspelen van de bonus is bij de ene bookmaker al wat eenvoudiger dan bij de andere.

Waarom zijn er geen bonussen in België?

Bookmaker bonussen zijn zeer belangrijk voor de meeste spelers. Zoals je hierboven kan zien, brengen al deze verschillende bonussen extra uitdagingen en beloningen met zich mee. Maar als je in België naar bookmaker sites surft, vind je er geen. Hoe komt dit?

Het korte antwoord is: naar de Belgische wetgeving zijn bookmaker bonussen verboden in ons land. Tot voor 2020, werden de klassieke bonussen zoals welkomstbonussen en stortingsbonussen weldegelijk aangeboden in België. Maar onze overheid acht dat ze gevaarlijk zijn en kunnen lijden tot gokverslavingen.

Dus sinds maart 2020, onder Belgische wet op kansspelen, zijn alle bookmaker bonussen illegaal in ons land. Deze beslissing werd genomen om de spelers te beschermen, maar ze werd met gemengde gevoelens onthaald.

Welke bonussen kan ik nog ontvangen?

Omdat deze bookmaker bonussen zo populair zijn bij de spelers en vaak de belangrijkste manier zijn hoe bookmakers nieuwe spelers binnenhalen, is de logische vraag voor beide partijen 'wat nu gedaan?'.

De bookmakers gingen meteen opzoek naar alternatieve promoties en andere manieren om extra waarde te creëren voor hun spelers. Zonder de huidige wetgeving te breken natuurlijk. Enkele van de meest populaire promoties en extra functies in België zijn momenteel:

 • Odds boosts
 • Superodds
 • Bet Builders
 • Cash Out functie
 • Livestreams
 • Combi-weddenschappen boosts
 • Grid voorspellingen
 • Extra live weddenschappen
 • Loyaliteitsprogramma's
Owlie combi weddenschappen euro be

Keren de bonussen ooit terug?

De bookmakers en veel spelers hopen inderdaad dat de klassieke bookmaker bonussen opnieuw toegelaten zullen worden in de toekomst.

De grootste kritiek op de huidige wetgeving is dat ze te streng is en daardoor veel spelers zullen lijden naar het illegale gokcircuit. Vermoedelijk zal de Belgische overheid de gevolgen van wetgeving moeten evalueren. Want als ze er niet in slagen om de spelers te beschermen en belastinginkomsten zouden mislopen, zou er een nieuwe aanpassing kunnen komen.

Maar de bookmakers op de Belgische markt doen wel hun best om nieuwe promoties en andere interessante functies aan te bieden aan hun spelers. Dus inzetten op sportweddenschappen blijft zeer interessant. Maar wat er precies staat te gebeuren, dat kan niemand voorspellen op dit moment.