Gokverslaving en preventie
Wedden op sport kan geweldig leuk zijn. Het kan de beleving van een wedstrijd vergroten. Je voelt de adrenaline tijdens de wedstrijd en de ontlading wanneer het sportevenement afgelopen is. In deze context is online gokken een geweldig leuke hobby. Het gevaar is natuurlijk dat je steeds meer en meer inzet. Dankzij een winning streak of net omdat je jouw geld wil terugwinnen. Dan kan deze fijne hobby, gevaarlijk snel een obsessie worden.
Deze donkere kant van het sportwedden is altijd aanwezig. Het is daarom belangrijk dat spelers goed geïnformeerd zijn hierover. Wij willen jou de best mogelijk gokervaring aanbieden, dus het is belangrijk voor ons om jou te informeren over de mogelijke risico factoren en gevaarlijk gedrag. Op deze pagina bespreken we dus wat jij hoort te weten over gokverslavingen en hoe je het kan voorkomen.
- Wat is een gokverslaving?
- Hoe ontstaat een gokverslaving?
- Verslaving self-check
- Wat kan je doen aan een gokverslaving?
- Wie kan je contacteren voor hulp?
- Hoe kunnen de gokaanbieders jou helpen?
Wat is een gokverslaving?
Gokken is, met mate, een geweldig leuke activiteit. Maar net zoals veel dingen in het leven, is het belangrijk om hier in moderatie mee om te gaan. Je hebt vandaag de dag een zeer uitgebreid gokaanbod om uit te kiezen en hierdoor is het verleidelijk om dus meer en meer te spelen. Dat kan het begin zijn van een gevaarlijk traject richting een gokverslaving. In medische kringen refereren ze soms naar 'pathologisch gokken':
'Pathologisch gokken is een impuls stoornis die bestaat uit het aanhoudend falen om de neiging tot gokken te bedwingen. In dergelijke mate dat het negatieve gevolgen heeft op zijn of haar sociale, professionele en materiële leven.' (Belgische Kansspelcommissie)
Het is onmogelijk om via een vuistregel te zeggen wie een gokverslaving heeft en wie niet. Wel is het belangrijk om te erkennen dat een gokverslaving een serieuze ziekte is. En net zoals bij iedere ziekte, zijn er symptomen en kan je het overwinnen met de nodige zorg.
Als je zelf een verandering in jouw gokgedrag hebt opgemerkt, of als je gewoon zeker wil zijn, kunnen we jou aanraden om alle informatie op onze verslaving & preventie pagina eens door te lezen. We bespreken alle belangrijke aspecten. Van 'eerste symptomen' tot 'waar kan je terecht voor hulp'. Hieronder zal je ook een handige gokverslaving self-check terugvinden.
Hou gokken leuk en verantwoord. Speel met mate.
Hoe ontstaat een gokverslaving?
Wanneer je een weddenschap wint, is er een positieve reactie of beloning. Je wint geld en jouw kennis of vaardigheid wordt bevestigd. Het gevaar schuilt net in die gevoelens van geluk. In moderne gedragsstudies wijst men regelmatig naar de link tussen bepaalde gedragspatronen en beloningen. Volgens deze studies, is dat een verklaring voor gokverslavingen.
Volgens deze theorie zal je, nadat je een weddenschap gewonnen hebt, die positieve ervaring/beloning willen herleven. Dat is zeker geen probleem wanneer je slechts regelmatig of sporadisch gokt. Maar dat gedrag kan altijd ongezond en gevaarlijk worden. Als je denkt dat jouw gokgedrag ongezond is of ongezonder aan het worden is, is het misschien de moeite waard om hier eens over na te denken.
Hieronder zal je een gokverslaving self-check terugvinden. Beantwoord de vragen op een eerlijke manier en zo kan je potentieel problematisch gedrag vroegtijdig identificeren. Het is belangrijk om plezier te beleven aan gokken. Dus nu en dan eens ons eigen gedrag onder loep nemen, helpt ons om gokken leuk en verantwoord te houden.
- Gok je wel eens uit verveling, stres om om jouw problemen te vergeten?
- Heb je al ooit eens al jouw geld ingezet en/of verloren door te gokken?
- Wanneer je een weddenschap verliest, heb je dan de drang om een nieuwe weddenschap te plaatsen om dat geld terug te winnen?
- Heb je ooit al eens gelogen tegen anderen over het aantal en de som van jouw weddenschappen?
- Heb je contact verloren met familie en familie of ben je gestopt met een hobby vanwege jouw gokken?
- Heb je ooit al eens jouw werk of studies verwaarloosd door gokken?
- Geef je voorrang aan weddenschappen boven andere dagelijkse uitgaven?
- Heb je ooit geld van iemand geleend of gestolen om jouw weddenschappen te financieren?
- Heb je je al schuldig gevoeld over jouw weddenschappen?
- Hebben andere mensen jou al gezegd dat je een gokprobleem hebt?
Wat kan je doen aan een gokverslaving?
STAP 1: zoek hulp!
Het is van cruciaal belang om altijd eerlijk te zijn met jezelf en de nodige stappen te zetten wanneer je de eerste tekenen van een gokverslaving opmerkt bij jezelf. Een belangrijke eerste stap is om erover te praten met de mensen rondom jezelf. Zo ontwijk je het gevaar dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt waarbij je liegt tegen jezelf en je naasten. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want het is vaak gevoelig of ongemakkelijk om over dergelijke onderwerpen te praten met vrienden of familie. Vandaar dat er heel wat andere hulporganisaties zijn die je kan contacteren. Je kan ook jouw gokaanbieder contacteren. Zij staan ook altijd klaar om hun spelers te helpen.
STAP 2: gebruik beschermende mechanismen tijdens jouw alledaagse weddenschappen.
Dergelijke mechanismen kunnen je niet enkel helpen met jouw verslavingsproblemen, maar ze kunnen ook helpen om gokverslavingen te voorkomen. Deze mechanismen zijn zeer eenvoudig. Zoals: zelfuitsluiting, limieten, reality checks. De meeste bookmakers hebben deze mechanismen reeds geïntegreerd in hun interface. Dit maakt het nog eenvoudiger voor jou om ze te gebruiken en om zo dus een gokverslaving te voorkomen.
- Gebruik sportweddenschappen niet om jezelf af te leiden van je problemen of zorgen.
- Speel enkel met geld dat je kan verliezen zonder dat je in de problemen komt.
- Speel voor het plezier, niet voor het geld.
- Ga niet op jacht om jouw verliezen terug te winnen.
- Zet niet in op onbekende competities, gewoon om te kunnen wedden.
- Hou jezelf aan jouw limieten. Probeer ze niet te omzeilen door jezelf in te schrijven bij andere bookmakers.
- Sportweddenschappen zijn altijd afhankelijk van geluk. Verwacht niet dat je iedere weddenschap kunt winnen met enkel jouw kennis.
Wie kan je contacteren voor hulp?
Gokverslavingen komen vaker voor dan je denkt. Gokken en inzetten op online kansspelen was nog nooit zo eenvoudig, de keuze is enorm. Het helpt dus ook niet dat velen dit serieuze probleem onderschatten of minimaliseren. In Vlaanderen zocht slechts 14% van alle probleemgokkers in 2018 om hulp. Het belang van duidelijke communicatie over gokverslavingen en preventie kan dus niet onderschat worden.
Hoe kunnen de gokaanbieders jou helpen?
Naast professionele hulporganisaties, kan je je ook wenden tot de gokaanbieders voor hulp. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is eigenlijk heel logisch. Want veel spelers die ooit een gokprobleem of gokverslaving oplopen, zullen gokken daarna volledig uit hun leven verbannen.
Vandaar dat het voorkomen van gokverslavingen via beschermende mechanismen, net de beste oplossing is voorvoor zowel de spelers als de gokaanbieders. Via gezonde limieten, kan verslavend gedrag voorkomen worden. Dus maak ondertussen gebruik van de vele bookmaker functies die jou kunnen helpen om gokken leuk te houden.
- Stortingslimiet: een stortingslimiet is een eenvoudige manier om jouw financiën onder controle te houden. Want nadat je jouw dagelijkse, wekelijkse of maandelijks limiet bereikt hebt, kan je tijdelijk geen volgende storting meer doen. Onder de Belgische wetgeving is de standaard stortingslimiet €500,00 per week. Je kan het aanvragen om deze limiet te verhogen, maar ook dit duurt minimum 3 dagen om goedgekeurd te worden.
- Zelfuitsluiting: deze functie kan je zien als de noodrem. Met deze functie, zeg jij tegen jouw bookmaker dat ze jouw account voor een bepaalde periode moeten blokkeren. Die periode kan enkele maanden zijn, maar ook enkele jaren. Je kan deze uitsluiting ook permanent aanvragen. De bookmaker zal je dan ook proberen te verhinderen om een nieuwe account te openen aan de hand van jouw data.
- Reality check: aan de hand van de reality check, kan je jouw gokgedrag exact nagaan (hoeveel uren je speelt, hoeveel geld je hebt ingezet, etc.). Je kan de bookmakers vragen om jou een notificatie te sturen wanneer ze abnormaal gokgedrag opmerken.
- Time out: als je het gevoel hebt dat je teveel tijd spendeert op bookmaker sites of online casino's, dan overweeg je best een pauze (time out). Dan kan je een tijdelijke pauze instellen of aanvragen. Jij bepaalt de lengte van de time out. Zo kan je jouw gedragspatroon onderbreken en later terugkeren.
- Verlieslimiet: een verlieslimiet is een handig alternatief op de stortingslimiet. Zodra je een bepaald bedrag verloren hebt, kan je voor een bepaalde periode geen volgende weddenschap aangaan. Deze periode selecteer jij zelf. Je kan kiezen tussen een dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse verlieslimiet.
- Tijdslimiet: naast een verlieslimiet en een stortingslimiet, is het verstandig om een tijdslimiet te plaatsen. Hoeveel tijd wil jij wekelijks spenderen op de website van een bookmaker? Je wordt automatisch uitgelogd nadat je een bepaalde tijdslimiet overschreden hebt. Dit voorkomt verwaarlozing van werk en naasten. Na een vooraf bepaalde afkoelperiode, kan je weer inloggen op jouw account.
- Informatie: dit is natuurlijk geen functie. Maar de bookmakers zijn wettelijk verplicht om jou alle informatie aan te bieden op hun website. Zo kan jij alle mogelijke beschermende maatregelen terugvinden, self-checks op problematisch gedrag en een overzicht waar je de nodige (professionele) hulp kan krijgen.
Het is dus belangrijk om te praten over gokverslavingen. Er zijn vaak heel duidelijk signalen voor problematisch gedrag. Er zijn ook veel preventieve opties en manieren om dit probleem te behandelen. Als we allemaal op de hoogte zijn van wat de signalen zijn en welke we stappen we kunnen ondernemen. Dus gebruik de self-checks, de beschermende bookmaker functies en het advies van professionele hulporganisaties. Zo blijft gokken leuk voor iedereen.